IPT

Als je als ondernemer of bedrijfsleider staat voor diverse uitdagingen, waaronder het opbouwen van een veilige financiële toekomst voor jezelf en je werknemers. Gelukkig biedt de Individuele Pensioentoezegging (IPT) jou een aantrekkelijke oplossing om op een fiscaal gunstige wijze een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen. In dit artikel leggen we uit wat een IPT is en hoe het werkt, zodat jij de juiste keuzes kunt maken voor een solide pensioenplanning.

Wat is een IPT?

Een Individuele Pensioentoezegging (IPT) is een pensioenplan dat specifiek is ontworpen voor jou als zelfstandige ondernemer en bedrijfsleider. Het stelt jou als werkgever in staat om een aanvullend pensioen op te bouwen voor jezelf en/of je werknemers, bovenop het wettelijk pensioen dat wordt opgebouwd via de sociale zekerheid.

Hoe werkt een IPT?

Als werkgever stort je jaarlijks premies in het IPT-contract voor de aangesloten werknemers, inclusief jezelf als bedrijfsleider. Deze premies zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskosten, wat betekent dat je minder belastingen betaalt over je belastbaar inkomen. Daarnaast zijn de gestorte premies vrijgesteld van sociale bijdragen, waardoor jij en je werknemers netto meer overhouden van het verdiende loon.


Fiscaal voordeel

Het belangrijkste voordeel van een IPT is het aanzienlijke fiscale voordeel dat het biedt. De premies die je betaalt voor het IPT-contract zijn 100% fiscaal aftrekbaar als beroepskosten, zowel voor jou als voor je vennootschap. Dit betekent dat je minder belastingen betaalt op je inkomsten en zo je huidige belastingfactuur verlaagt.

Opbouw pensioenkapitaal

De premies die worden gestort in het IPT-contract worden belegd en renderen over de jaren heen. Hierdoor bouw je een aanvullend pensioenkapitaal op dat wordt uitgekeerd op de pensioenleeftijd. Je hebt de keuze om dit kapitaal in één keer op te nemen als eenmalige som of als een maandelijkse rente.

Vraag een offerte